Persoonlijk Begeleider bij Siza

Schakelen tussen verschillende zorgvragen

Als Persoonlijk Begeleider bij Siza: 

  • Werk je samen met de cliënt(vertegenwoordiger) en behandelaar aan een zorgplan en zorg je ervoor dat de afspraken worden omgezet in handelen.
  • Verricht je organisatorische taken en begeleid je leerlingen/stagiaires.
  • Maak je het je missie om de cliënten beter te leren kennen en werk je echt vanuit de relatie.
  • Begeleid en verzorg je bewoners met de ADL, zoals bijvoorbeeld uit bed halen, douchen/wassen en eten.
  • Onderhoud je contact met cliëntvertegenwoordigers, familie en behandelaren enz.
  • Coördineer je activiteiten zoals bijvoorbeeld uitstapjes, feestdagen, verjaardagen en bezoek.
  • Krijg je leiding van een teamleider en maak je deel uit van het team.

Dagelijks besteed je ongeveer 55% van je tijd aan verzorging en/of begeleiding, 30% aan het opstellen en evalueren van zorgplannen, 10% aan overleg met collega's/overdrachtsmomenten en 5% aan extra organisatorische taken.

Naast je vaste taken worden er extra taken verdeeld in het team, zoals: het bestellen van bijvoorbeeld voedingsmiddelen of incontinentiematerialen, het in de gaten houden van ARBO-omstandigheden op de woning, het inboeken van bonnen t.b.v. de financiën en huishoudelijk werkzaamheden (zoals een was draaien, bed opmaken, stofzuigen en koken).

Wat neem je mee?
Voor de functie Persoonlijk Begeleider heb je een afgeronde opleiding in de zorg en welzijn op minimaal niveau 4, zoals MZ Specifieke Doelgroepen, SPW of VP. Een HBO-opleiding Social Work mag ook. Ook ben je bereid om voorbehouden handelingen te leren en uit te voeren, zoals medicijnen delen, insuline toedienen of wondverzorging verlenen.

Doelgroep & locatie

Afhankelijk van de doelgroep waarvoor je werkt vul je je rol anders in. Bij mensen met een Ernstig Verstandelijke Beperking ligt de focus voor jou als Persoonlijk Begeleider op het doorgronden van ​de kleine signalen die een cliënt laat zien. Terwijl je als Persoonlijk Begeleider op een NAH-trainingshuis veel meer te maken krijgt met het aanleren van vaardigheden en revalidatie. 

Afhankelijk van de doelgroep waarmee je werkt zijn er diverse methodieken die toegepast worden, zoals LACCS, Heijkoop en Samen Houvast.

Meer weten over de doelgroepen? Neem een kijkje op de volgende pagina's:

Locaties
Naast de doelgroep heeft de aard van de locatie ook invloed op de uitvoering van je werk. Siza heeft woon- en dagbestedingslocaties in wijken waar er volop interactie met de buurt is. Siza heeft ook terreinen waar veel eigen faciliteiten zijn zoals dagbesteding in het groen, zwembad, sportcomplex, boerderij etc.

Persoonlijk begeleider - Yvette

"Laatst was er een jongen bij ons die heel moeilijk at. Hij had al een heel traject doorlopen en was daarvoor ook bij een behandelingskliniek geweest. Toen hij bij ons kwam, ging het ook niet direct goed. Uiteraard gaf dit onrust bij de ouders, want niet eten kan natuurlijk niet.

Samen met de ouders hebben we een plan bedacht hoe we hun zoon stap voor stap smaken konden laten proeven. Zo leerde we goed wat hij wel en niet lekker vond en konden we hem steeds een beetje meer eten aanbieden. Met hele kleine stapjes groeide de jongen verder. En nu? Nu zijn de zorgen weg. Hij eet weer, goed en gezond.

Samen met de ouders en mijn team hebben we dat voor elkaar gekregen. Samen kunnen met hele kleine stapjes toch een grote vooruitgang voor cliënten realiseren. Daar ben ik trots op."

Yvette - Persoonlijk begeleider

Arbeidsvoorwaarden

Siza volgt de salarisbedragen en andere regelingen van de CAO Gehandicaptenzorg. Persoonlijk Begeleiders MBO 4 vallen onder de functiegroep FWG 40.

Maar we bieden je graag meer dan alleen een passend salaris. Hierbij kun je denken aan: pensioensopbouw bij het op één na grootste pensioenfonds van Nederland, bijzonder verlof, automatische periodieken en doorgroeien binnen je schaal, doorbetaling tijdens ziekte, een (volledige) bijdrage in studiekosten en meer.

Werk je onregelmatig dan krijg je hier extra toeslag voor. Ook zijn er vaak mogelijkheden om meer te werken dan je contracturen. Je kan je dan aanmelden bij de flexpool en extra uren werken op de momenten die jou goed uitkomen.

Persoonlijk Begeleider Plus

Siza kent een brede cliëntpopulatie en we hebben vele locaties ingericht voor verschillende doelgroepen. Sommige van deze zijn erg complex. We hebben bijvoorbeeld locaties waar mensen met een Ernstige Verstandelijke Beperking wonen, waarbij ook sprake is van ernstig probleemgedrag. Door de intensieve zorg- en begeleidingsvraag wordt er op deze locaties meer van jou als Persoonlijk Begeleider gevraagd. Daarom hebben we hier een specifieke functie voor ingericht: de Persoonlijk Begeleider Plus.

Voor deze functie is het van belang dat je al ruime ervaring hebt in het begeleiden van mensen complexe diagnoses. Je hebt een sterke (eigen) begeleidingsstijl ontwikkeld en je weet hoe deze in kunt zetten. Verder ben je het gewend om als Persoonlijk Begeleider de lijnen in de zorg en begeleiding rondom een cliënt uit te zetten, te coördineren en je collega's hierin te coachen. Het uitgangspunt hierin is altijd de eigen regie (naar vermogen) van de cliënt. Door de intensievere zorgvraag is deze functie daarom hoger ingeschaald (FWG 45).

Persoonlijke groei

Siza vindt het belangrijk dat alle collega's over actuele kennis en vaardigheden beschikken om samen professionele zorg te kunnen leveren.  

Nieuwe collega's worden daarom, afhankelijk van de locatie waar ze werken, direct bij aanstelling getraind in verschillende methoden en handelingen. Denk aan een cursus dysfagie/slikproblematieken, cursus wet zorg en dwang, bedrijfshulpverlening en de training SAMEN houvast (omgaan met agressie). Ook volg je leergangen over doelgroepen en is er ruimte om aan intervisies deel te nemen. 

Iedereen bij Siza wordt daarnaast getraind in het voeren van de dialoog. En er is ruimte om deel te nemen aan scholing gericht op behoud of het versterken van je eigen vitaliteit. 

Wanneer collega's zich breder willen ontwikkelen - in of buiten de functie - zijn daar mogelijkheden voor. Wensen/ideeën worden met leidinggevenden gedeeld om vervolgens te onderzoeken wat er mogelijk is. Bijvoorbeeld een opleiding aan de Hogeschool Arnhem Nijmegen.  

Diana (Werkenbijsiza.nl)

Word ook Persoonlijk Begeleider bij Siza!

Bekijk nu alle begeleidende functies en solliciteer. En wie weet ben jij binnenkort onze nieuwe collega! Twijfel je? Stuur mij een mailtje met je vraag en ik neem contact met je op.

Alle vacatures Ik heb een vraag
Diana Visch
(recruiter bij Siza)
geeft je graag antwoord

Heb je vragen?

Lees in onze privacyverklaring hoe Siza met je persoonsgegevens omgaat.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.