Gezinscoach bij Siza

Dit ben jij
Proactief - Vakkundig - Transparant - Flexibel

Een gezinscoach werkt gemiddeld 3 tot 6 maanden met een gezin, waarbij ze mensen helpen in complexe situaties. Vaak komen ze bij multiprobleemgezinnen, denk hierbij aan opvoeding van de kinderen, relaties, geld of schulden, wonen, overlast in de buurt, werk of onderwijs, gezondheid, en veiligheid. Een flink deel van de cliënten waar je als gezinscoach voor Siza mee werkt heeft een licht-verstandelijke beperking.

Er wordt gestart met het objectief en vakkundig in kaart brengen van de situatie en het uitgangspunt is om het gezin sterker te maken en meer vertrouwen te geven. Hierna wordt een plan gemaakt, waarbij de coach onderzoekt wat er zelf gedaan kan worden, wat andere gezinsleden kunnen doen, welke hulpverlening er eventueel nodig is en welke familieleden, vrienden of buren kunnen helpen.

Een karaktereigenschap die in deze functie goed van pas komt is als je creatief kan zijn in het bedenken van oplossingen. Daarnaast is een proactieve houding van belang, want niet iedereen staat altijd open voor de komst van een gezinscoach. Je werkt transparant, durft jezelf te positioneren en gaat niets uit de weg. Dit vraagt om een grote mate van zelfreflectie en het stellen van grenzen. Het is jeugdzorg en dat is dynamisch, maar ook best pittig.

 

Hieronder zijn 3 gezinscoaches aan het woord over de praktijk.
Laat je inspireren door hun verhalen!

Het verhaal van
Anne

'Veel vrijheid in mijn werk, dat vind ik tof. Gaan en staan waar je wilt, van het regelen van huisvesting tot de samenwerking met de gemeente in je werkgebied. Ik heb de opleiding HBO Pedagogiek met specialisatie verstandelijke beperking en psychiatrie vier jaar geleden afgerond.

Het leuke aan mijn rol is dat ik continu moet schakelen.

Ik zit steeds in een andere (gezins-)situatie. Achter elke voordeur zit een ander verhaal! Er wordt een beroep op me gedaan van alles zelfstandig te organiseren en creatief te zijn. Ik ben een onderdeel van de gezinsdynamiek en bied ondersteuning in gezinnen waar vaak meerdere problemen op meerdere gebieden zijn. Het is een uitdaging om te kijken hoe je van dienst kan zijn om orde in de chaos te scheppen en het welzijn van alle gezinsleden, en vooral de kinderen, te vergroten. De veiligheid en ontwikkeling van kinderen staat altijd voorop.

Het is fijn om op een laagdrempelige manier binnen te komen bij gezinnen, een kopje koffie of eventjes naar de speeltuin, om na een tijdje mooie resultaten te zien. Overigens zet ik altijd de cliënt in zijn kracht, mijn doel is me zo misbaar mogelijk te maken. Dat is ook de visie van Siza. Heb ik hulp nodig? Dan kan ik altijd bij mijn collega’s terecht om bijvoorbeeld een casus te bespreken. We weten elkaar te vinden en dat is fijn.

Mogelijkheden zijn eindeloos.

De mogelijkheden om me te ontwikkelen binnen Siza zijn eindeloos. Doordat ik proactief ben en heb gezocht naar die mogelijkheden, kan ik me nog beter en met plezier inzetten. Siza leert mezelf onder de loep te nemen en te reflecteren.

Het verhaal van
Esther

Esther werkt bij Siza als gezinscoach in het Sociaal Domein. Zij begeleidt gezinnen die vastlopen door onder andere niet-aangeboren hersenletsel, zoals een beroerte of een ongeluk. Esther reageerde op een oproep om extra diensten te draaien op Het Dorp, een locatie waar veel mensen met een lichamelijke beperking wonen en waar ze nog geen ervaring mee had.

Mijn eerste reactie op de oproep was: "waarom niet?"
Zo’n oproep wordt niet voor niets gedaan en we zijn er tenslotte gezamenlijk voor verantwoordelijk dat bijvoorbeeld ook in vakantieperiodes de zorg wordt geborgd. Daarbij zijn de bewoners op Het Dorp een andere doelgroep dan waar ik normaal mee werk, dus het leek me ook wel leerzaam om te ervaren hoe het is om ergens nieuw binnen te komen en het gevoel te hebben niets te weten. Ik ben ontzettend blij dat ik het gedaan heb.

Ik vond het werk op Het Dorp een hele intense ervaring die mij veel heeft gebracht. Ik ben geraakt door de levensverhalen van bewoners. De mensen die ik heb leren kennen, hebben ook een leven met een gezond lichaam gekend. Hun positieve instelling en levensenergie, ik heb niemand horen klagen over dingen die ze niet meer kunnen. Ik heb meer doorzettingsvermogen gezien dan ik zelf denk ik ooit zal hebben.

Ik heb bewondering voor de ongelooflijke kracht om mij de kans te geven mijn vaardigheden te oefenen en de open blik waarmee zij mij ontvingen. Ik ervoer een bepaalde nederigheid: zij hebben de kennis en regie en ik heb vooral het lichaam om de ondersteuning uit te voeren. Giorgio bijvoorbeeld, heeft zelf nog maar weinig energie, maar zei mij elke morgen een vrolijk goedemorgen en als ik hem niet verstond doordat hij moeilijk praat, dan nam hij de moeite om het soms meerdere keren te herhalen. Toen ik hem verzorgde was hij degene die, met alle energie dat het hem kost, erop bleef hameren dat ik toch echt het bed omhoog moest zetten. Dan zei hij: ‘je hebt maar één rug en één lichaam en daar moet je zuinig op zijn’. Je gaat dat belang pas inzien als je lichaam niet meer gezond is.

Ik heb veel respect voor deze mensen. Ze laden zich steeds met een open blik weer op voor een nieuw gezicht wetende dat er veel voorbijgangers zijn geweest en gaan komen. Ze hebben de (wils)kracht om mij hun kwetsbaarheid te tonen, terwijl ze me enkele minuten daarvoor nog helemaal niet kenden. Het voelt alsof ik veel meer heb gekregen dan gegeven.

 

Het verhaal van
Jorien

“Ik heb zelf ook kinderen en weet dat opvoeden best ingewikkeld kan zijn. Ongevraagd advies vind je als ouder vaak niet fijn. Het mooie in mijn werk vind ik dat ik toch het vertrouwen win van de cliënt, dichtbij mag komen om ze hierbij te ondersteunen. Hoe meer weerstand, hoe groter de uitdaging om binnen te komen.”

Jorien werkt 10 jaar bij Siza. Na haar stage is ze begonnen als praktisch gezinsondersteuner en na een jaar werd ze gezinscoach. “Ik ga voor dit werk, voor het werken met gezinnen. Bij Siza krijg je veel vrijheid om je werk samen met je team in te vullen. Je bent verantwoordelijk voor je eigen leerproces. Hiervoor kun je beroep doen op coaches, de vakgroep of bijvoorbeeld trainingen op maat. Bij Siza is de hulpverlening gericht op de cliënt en het hele systeem daar omheen, zodat ze ook zonder mij verder kunnen. Dat spreekt mij aan.”

Wat neem je mee?

✓ Een zorggerelateerde HBO-opleiding, zoals MWDSPH of Social Work richting Jeugd(zorg).

✓ Werkervaring binnen de (ambulante) jeugdhulpverlening.

✓ SKJ-registratie, of bereid om dit spoedig te behalen.

✓ In bezit van een rijbewijs en auto.

Werken bij Siza
Wat kunnen we voor je betekenen?

Zoals jij zorgt voor de gezinnen, zorgt Siza voor jou. De arbeidsvoorwaarden voor de functie Gezinscoach HBO bij Siza zijn conform CAO Gehandicaptenzorg schaal 45 en bevat de volgende voordelen voor jou:

✓ Dertiende maand: eindejaarsuitkering van 8,33%
✓ 144 vakantie-uren en 57 PBL-uren (op basis van fulltime)

En verder:   

✓ Fiscaal voordeel bij aankoop fiets, computer of weekendje weg

Wil je door ontwikkelen? We bieden voldoende ruimte voor groei, zowel persoonlijk als in carrière! Zo voorziet Siza jou in de nodige trainingen/seminars, maar ook loopbaan-coaching en vitaliteitsprogramma's zijn beschikbaar voor jouw ontwikkeling.

Leonie
(recruiter bij Siza)

Word ook gezinscoach bij Siza!

Bekijk nu alle openstaande functies en solliciteer. En wie weet ben jij binnenkort onze nieuwe collega! Twijfel je? Meld je dan aan voor de wekelijkse Meet & Match online!

Alle vacatures Meet & Match Online

Wat ga je verdienen als begeleider?

Wij bieden salaris conform CAO Gehandicaptenzorg. De CAO kan je hier downloaden. Begeleiders vallen onder de volgende functiegroepen:

  • Begeleider 1 FWG 25
  • Begeleider 2 FWG 30
  • Begeleider 3 FWG 35
  • Begeleider 4 FWG 40
  • Begeleider 5 FWG 45

Werk je onregelmatig dan krijg je hier extra toeslag voor. Ook ontvang je 8% vakantietoeslag en een eindejaarsuitkering van meer dan 8,33%.

Wij bieden je extra fiscale mogelijkheden zoals een voordelig fitnessabonnement, naar het werk met een (elektrische) fiets of bijkomen tijdens een weekendje weg.

Robbert Bitter
(recruiter bij Siza)
geeft je graag antwoord

Heb je vragen?

Lees in onze privacyverklaring hoe Siza met je persoonsgegevens omgaat.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.