Communiceren en contact maken

Het verhaal van Jennifer - regiebegeleider

Toen ik veertien was, wist ik al heel zeker: later wil ik werken met kinderen met een ernstige beperking. En dat was een goed voornemen! Nu werk ik op Kinderdagcentrum Meander, een kinderdagcentrum voor kinderen met een ernstig verstandelijke meervoudige beperking. Daar heb ik het onwijs naar mijn zin. Ik geniet van alle kleine contactmomentjes met de kinderen. 

Contact maken

Dat is wat ik vooral leuk vind. Voor ons is contact maken vanzelfsprekend, je spreekt iemand aan, diegene praat terug, en je hebt communicatie. Voor de kinderen op het kinderdagcentrum werkt dat anders. Voor hen is het belangrijk dat je de tijd neemt. Zij begrijpen weinig gesproken taal en zij spreken zelf soms ook niet.

Het geeft me veel voldoening om naast of tegenover een kind te gaan zitten en contact te maken. Door met een kleine aanraking te laten blijken dat je er bent, door een liedje te zingen of door er gewoon te zijn. Dat vraagt van mij innerlijke rust en heel veel geduld. Als ik ook maar een beetje haast voel, voelen de kinderen dit gelijk.

Samen leren

Wanneer je steeds beter contact kunt maken met een kind, is dat ontzettend fijn. Over hoe dat lukt, praten we als collega’s met elkaar. Zo geven we elkaar handvatten om ook dat contact te maken. Van Siza heb ik de kans gekregen om me te ontwikkelen en me te specialiseren in deze bijzonder mooie doelgroep. Ik volgde verschillende trainingen en een opleiding. Hierdoor begrijp ik de kinderen steeds beter, wordt het contact makkelijker én het werk steeds leuker. Ik kan echt iedereen deze doelgroep aanraden, want er zit een grote uitdaging in en je krijgt er ontzettend veel liefde voor terug!

Jennifer

Diana Visch
(recruiter bij Siza)
geeft je graag antwoord

Heb je vragen?

Lees in onze privacyverklaring hoe Siza met je persoonsgegevens omgaat.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.